Biologisch?

Gepubliceerd op 19 september 2021 om 13:04

Inmiddels is de website een klein maandje geleden gelanceerd en weten steeds meer mensen ons te vinden voor zowel de biologische eieren als het biologische kippenvlees. Super leuk! We merken dat wanneer we met onze klanten in gesprek gaan, zij meestal bewust voor biologisch vlees kiezen. Toch weten veel mensen niet precies wat dat dan inhoudt. In deze nieuwsbrief proberen we jullie op een simpele manier wegwijs te maken met ons concept. 

Wanneer onze kuikentjes binnen komen, zijn ze meestal net uit het ei gekropen. We zorgen ervoor dat onze stal aangenaam verwarmd is, meestal zo rond de 35 graden. Onze kuikens weten direct de weg te vinden naar de voerpannen en waternippels. De kippen mogen zelf bepalen wanneer ze eten, het voer is de hele dag door beschikbaar. Zoals je op de foto kunt zien is het daardoor ook niet druk rondom de voerbakjes. Het voer wat wij onze kippen geven is samengesteld uit biologische grondstoffen. Het voer bestaat uit o.a. biologische haver, gerst, mais en biologische erwten. Naast nog wat andere producten wordt het voer aangevuld met vitamines en mineralen wat zorgt voor een gezonde en sterke kip. 

 

Naast biologisch voer zorgen wij ook voor afleidingsmateriaal in de schuren. Eigenlijk kun je dit zien als speelgoed voor de kippen, waar ze lekker vrij in kunnen pikken. Dit doen we in de vorm van luzernebaaltjes. Je ziet ze hangen in de netten op de foto. Luzerne valt onder ruwvoer en kun je zien als een soort stro.  Daarnaast zie je bij ons in de wei boomstronken en afdakjes gemaakt van houten pallets. Dit is vooral bedoeld om te schuilen voor roofvogels of tegen de felle zon. 

Wanneer onze kuikens zo'n vier weken oud zijn, gaan we ze stap voor stap laten proeven aan het buiten leven. De kuikens zijn nog te jong om direct naar buiten te kunnen. Ten eerste zijn ze nog niet opgewassen tegen de frisse lucht en ten tweede zijn ze dan een te makkelijk doelwit voor roofdieren. Daarom laten we ze eerst wennen in onze wintergarten. Dit kun je zien als een overdekte veranda, die niet meer verwarmd wordt, maar nog wel beschut tegen weer en wind. Een overgangsruimte van binnen , naar buiten dus. 

En dan is het moment daar. Rond de leeftijd van vijf weken oud gaat het uitloopgordijn naar buiten open. De kippen hebben veel ruimte om rond te scharrelen in de wei. Toch gebruiken ze maar een klein gedeelte van het weiland. Wij hebben in totaal 6.4 hectare uitloop voor 16.000 kippen. Het is vastgelegd in de bio-regelgeving dat een biologisch vleeskuikenbedrijf niet meer dan 16.000 vleeskuikens mag houden. Dit lijkt heel veel, maar voor bijvoorbeeld gangbare kippen mag je een onbeperkt aantal houden, als er maar genoeg uitloopruimte is. Voor ons geldt de regel dat wij voor elke kip 4 vierkante meter moeten hanteren. Genoeg ruimte dus! Naast dat ons voer biologisch is, is ons gras ook biologisch. Dit houdt in dat er geen chemische middelen worden gebruikt ter onkruidbestrijding en geen kunstmatige meststoffen over het land wordt gegooid. Wij hergebruiken de mest van de kippen en strooien dit zo'n twee keer per jaar over het land. Vaak zie je rondom de schuren, wanneer de kippen al langere tijd buiten lopen, dat ze lekker aan het gras hebben lopen pikken. Maar wat verder het weiland in, wordt ons gras bijna niet aangepikt. Daarom maaien wij ons gras en verkopen wij dit aan een biologische geitenboer in Leersum. 

We hopen dat jullie door deze uitleg weer een stukje wijzer zijn geworden! Wisten jullie dat wij op onze instagram pagina (https://www.instagram.com/kleinhurksveld/) en onze facebook pagina (https://www.facebook.com/kleinhurksveld) wekelijks nieuwe weetjes en informatie delen? Liken dus! :) 

En vergeet ook vooral niet even rond te kijken tussen onze producten. Voor meer informatie of vragen; stuur ons gerust een bericht! Wie weet tot snel! 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.