De Oranjehoen; wat is dat voor kip?

Toen wij onze boerderij kochten, waren we er al snel over eens dat we biologische vleeskuikens gingen houden. We vinden het namelijk leuk om ons te onderscheiden ten opzichte van de meeste boerderijen. Een beter dierwelzijn, kuikens die tot de laatste dag toe fit zijn en genoeg ruimte krijgen in de stallen, vonden en vinden wij belangrijk. Toch merken we dat we tegen allerlei nieuwe regels aanlopen, die zorgen voor tegenstrijdigheid. Regels die door de overheid zijn samengesteld, maar niet altijd logisch en op maat gemaakt. U moet het zo zien: biologisch is niet alleen een tak binnen de vleesindustrie, maar ook een merk. En wil je aan dit merk voldoen, dan zijn daar eisen aan verbonden. Logisch, want u als consument moet erop kunnen vertrouwen dat biologisch ook echt biologisch is. Veel mensen kiezen voor biologisch vlees vanuit het dierenwelzijn en het feit dat er bijvoorbeeld geen antibiotica wordt gebruikt. Maar heeft u er weleens over nagedacht dat onze kuikens gevoed moeten worden met biologisch voer en dat daar onder andere soja in verwerkt wordt? Het grootste gedeelte van soja wordt naar Nederland vervoerd vanuit verre landen. Biologisch staat dus voor een beter dierwelzijn, maar naar onze mening niet direct voor een beter klimaat of een lage CO2 footprint. Dit is wel iets wat, naast een even goed dierwelzijn als bij biovlees, hoort bij ons nieuwe concept: de Oranjehoen. De Oranjehoen krijgt alleen niet het stempel 'biologisch vlees' omdat het niet aan alle kenmerken van het merk 'biologisch' voldoet. Wij doen met de Oranjehoen zelfs nog wat meer en daarom zeggen wij: de Oranjehoen is niet simpel 1 ster vlees, nee de Oranjehoen heeft er wel 5! Welke dat zijn, hoe het concept er uit ziet, zullen we ster voor ster aan u uitleggen:

Dierenwelzijn

  • De Oranjehoen heeft het Beter Leven Keurmerk volgens de Dierenbescherming aangevuld met extra wensen
  • Wij werken volgens biologische standaard. Dat betekent dat onze kip net zoveel ruimte in de stal heeft als bij biologisch. Daarnaast wordt dit aangevuld met o.a.:

- Strobalen

- Zonlicht

- Plateaus/schaduwplekken. 

- Stofbad in de uitloop

Energie neutrale boerderij

Wij merken allemaal dat de wereld veranderd door klimaatverandering en CO2. Meer dierenwelzijn met een langer leven zorgt nu eenmaal voor een hogere CO2 footprint. Het concept van de Oranjehoen heeft daarvoor de volgende oplossing bedacht:

  • Energie neutrale stallen
    duurzaam gebouwd volgens Maatlat Duurzame Veehouderij
  • Door middel van zonnepanelen wekken wij onze eigen energie op

 

  • Biologisch dierenwelzijn, zonder de CO2 footprint. Er wordt dus bewust de keuze gemaakt om de kippen niet buiten te laten lopen (wat door vogelgriep met biologische kippen dit jaar sowieso nog niet 1 keer is gebeurd). Wat dan wel?:
    - Oranjehoen welzijns eisen in de stal zijn Biologisch+
    - Door de keuze voor een overdekte uitloop is het landgebruik kleiner en de CO2 impact lager.

Lokaal kringloopvoer 

Ook hierbij speelt er weer een dilemma wat het verschil maakt tussen biologisch en de Oranjehoen. In Nederland is er veel voedselverspilling, 1/4e van het voedsel wordt verspild. 

Veel voer, ook biologisch voer, heeft een negatieve impact op biodiversiteit in Zuid Amerika. Er is veel ontbossing in Zuid-Amerika door het verbouwen van soja. Het concept van de Oranjehoen heeft daarvoor de volgende oplossing bedacht:

  • Geen voedselverspilling
    Oranjehoen geeft restproducten van groente en kruiden een nieuw leven en gaat zo voedselverspilling tegen.
    Per kip krijgt zo 1 kg wortels en 0,6 kg rode bieten een goede plek.
  • Geen soja
    Door soja uit te sluiten van het voerdieet is er geen impact op het klimaat & biodiversiteit in het buitenland.
  • De Oranjehoen is de enige kip in Nederland die soja vrij voer krijgt.
    Per kip scheelt dit meer dan 1 kg sojaboon.
  • Het voer is samengesteld uit lokale producten.  Zo geven we “verspilde” producten weer waarde in het kippendieet.
  • Doordat het voer uitsluitend uit Nederland komt is er 40% lagere CO2-Footprint dan 1 Ster Beter Leven voer. 

Onderscheidend in kleur en smaak

In het winkelschap is het vrijwel onmogelijk om verschil te zien of te proeven tussen de “verschillende” soorten kip. Alle concept kippen zijn hetzelfde ras kip, zonder echte smaak verschillen en allemaal wit/blank vlees.
Alleen de huisvesting is anders. Ons biologisch vlees onderscheidt zich niet van het biologische vlees van de boer een dorp verderop. Met de Oranjehoen is dit anders. Johan Leenders is de oprichter van de Oranjehoen. Wij zijn straks, met zijn boerderij, de enige  boeren in Nederland die de Oranjehoen gaan houden. De Oranjehoen:

  • Onderscheidend in kleur en in smaak, zowel in de stal als op het bord.
  • Door de natuurlijke kleurstoffen uit wortel, rode biet en kurkuma krijgt de Oranjehoen zijn oranje tint en is hij onderscheidend in het schap.
  • 50 tinten kip in de stal zijn uniek in Nederland. Geen enkele andere stal heeft deze kip of dit beeld.
  • Door het speciale rijkere kringloopdieet is de kip vitaler en malser van smaak.
  • De kip groeit minder snel, waardoor er in het vlees meer voedingswaarden zitten en minder waterig is.

Geen antibiotica

En dan de uitleg van de laatste ster.

Mensen hebben antibiotica bij behandeling van ziekte nodig, maar mede door het gebruik van antibiotica bij dieren wordt er wereldwijd bijgedragen aan het probleem van antibiotica-resistentie. Bij de Oranjehoen gebruiken we geen antibiotica omdat:

  • De kip is gezonder door extra kruiden en groenten door het voer en is zo gezond dat de kip niet ziek wordt en geen antibiotica nodig heeft.
  • Doordat de Oranjehoen rustig de tijd krijgt en veel kan scharrelen wordt  deze kip niet gepusht hard te groeien.
    Daar blijven ze gezond van.

Wij hopen dat u zo een goed beeld heeft gekregen van de Oranjehoen. Nog vragen? Neem gerust contact met ons op. Bestellen kan natuurlijk ook in onze webshop.