Ophokplicht

Gepubliceerd op 16 november 2021 om 20:42

Jullie hebben het vast wel gehoord. Sinds eind vorige maand is de ophokplicht weer ingesteld. Dat is natuurlijk nooit fijn. Toch zien we dat onze kippen met koud en guur weer het buiten helemaal niet prettig vinden en uit zichzelf al binnen blijven. Daarnaast blijven onze hokken, wanneer ze dicht zitten met nat weer, schoner en droger wat fijner is voor de kippen. Gelukkig hebben onze kippen genoeg ruimte en verwennen wij ze met extra ruwvoer. Dit ruwvoer zorgt ervoor dat ze wat afleiding krijgen en dus wat te spelen hebben. In deze nieuwsbrief willen we jullie iets meer uitleggen over het waarom van de ophokplicht. 

 

Wat is de vogelgriep?

Virussen, we weten inmiddels allemaal hoe besmettelijk dit kan zijn en hoe snel een virus over kan springen van mens tot mens. De vogelgriep is ook een zeer besmettelijk virus. De meeste vogelsoorten zijn gevoelig om het vogelgriepvirus te krijgen. Het gebeurt zelden tot nooit dat dit virus ook op mensen overslaat. Ganzen, kalkoenen, kippen.... ze kunnen er goed ziek van worden. Bekende symptomen van het vogelgriep virus kunnen zijn: sloomheid, weinig eetlust en vaak herken je het aan meer uitval in de hokken. 

 

Hoe raken dieren besmet?

Dieren kunnen besmet raken door contact met andere dieren die dit virus bij zich dragen of door in aanraking te komen met de mest van dieren die het virus hebben. Zo kan de poep van een trekvogel grote gevolgen hebben voor bijvoorbeeld biologische kippen die buiten lopen. Ook kan iemand in mest gestaan hebben en dit vervolgens verspreiden door met die bevuilde schoenen door de hokken heen te lopen. Daarom kleden wij ons om voordat we onze controlerondes lopen en trekken de laarzen aan die in het hok staan en nooit buiten komen. Verder ontvangen wij tijdens een ophokplichtperiode geen bezoekers in onze hokken tenzij het noodzakelijk is.

Wat houdt de ophokplicht op dit moment in?

Iedereen die commercieel  pluimvee heeft, moet de dieren binnen houden, zodat zij niet in contact kunnen komen met wilde vogels of de uitwerpselen daarvan. Zolang het vogelgriep virus de ronde doet, is het  belangrijk de dieren te beschermen en het virus op deze manier tegen te gaan. 

 

Wat kun jij doen?

Zie je een dode wilde vogel, raak het dier dan zeker niet aan. Bel dan de influenzalijn via 0800 99 777.

 

Dan nog iets anders

Voorheen was het zo dat er altijd kip bestel kon worden, maar er alleen op de donderdagmiddag opgehaald kan worden. Dit willen we uitbreiden. Op een ander moment kip halen? Stuur een berichtje of bel even naar nummer: 0611365590 en vraag wat de mogelijkheden zijn. 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.